Hogyan született az oldal

Avatar
csomi
Site Admin
Hozzászólások: 107
Csatlakozott: 2016. november 3. 23:21

Hogyan született az oldal

HozzászólásSzerző: csomi » 2016. november 4. 12:07

Üdvözlet minden kedves látogatónak és Zelda rajongónak!


Mint ahogy azt nyilván sejted, ez az oldal a Nintendo egyik híres játékának (a sok közül), a Zelda univerzum egy-egy részének a magyarításairól szól. Jelen pillanatban a Wind Waker lokalizációja készült el, abból is a Gamecube verzió. Miért pont a Wind Waker? Mindig is szerettem volna egy Mario vagy Zelda játékot magyarítani, de soha nem volt rá annyi időm, hogy érdemes lett volna belefognom. Programjaim hozzá meg pláne nem voltak. Nemrégen újra a kezembe került a játék Gamecube-os verziója és mivel nagyon szeretem a képi világát, szinte végig ott motoszkált bennem, hogy milyen jó lenne ha ezt magyarul is lehetne játszani. A Nintendo játékok magyarítása azért nem teljesen egyértelmű feladat. Saját tárolási eljárásokat és struktúrákat dolgoztak ki a minél hatékonyabb feldolgozás érdekében. Ezekhez viszont oda-vissza alakító programokra van szükség, amiknek a forrását Nintendo természetesen nem szándékozik közkinccsé tenni.

Szerencsére a közösség gőzerővel dolgozott ezek visszafejtésén, illetve saját megoldások kidolgozásán. Nagyjából 2009 tájékára már minden szükséges program a rendelkezésre állt, amivel módosítani lehetett a fájlokat és meg lehetett volna csinálni egy Gamecube játék teljes magyarítását is. A Nintendo64 illetve Nindendo DS eszközök már korábban is megvoltak. Ez bennem is csak utólag tudatosult, mert akkoriban komplett játékfordításokat Gamecube-ra még nem nagyon láttam. Aztán valamikor 2016. év elején felfedeztem, hogy ukrán rajongók egy csoportja szinte az összes Zelda játékot már lokalizálta a saját nyelvükre. El kell ismerni fantasztikus munkát végeztek. Akkor eldöntöttem, hogy én is belevágok valamelyikbe. A WW meseszerű, rajzfilmes képi világához és játékmenetéhez nagyon jól megy majd a magyar szöveg. Azóta kiderült, hogy tényleg jó döntés volt, mert az Ocarina of Time magyarosítását már megcsinálták korábban, a Twilight Princess és Skyward Sword szövegei pedig még a hatalmas terjedelmű Wind Wakerénél is sokkal nagyobbak.

Felvettem hát a kapcsolatot a fő ukrán fordítóval Antonnal, akinek ezúton is hálás köszönet a technikai segítségért, hogy segítsen már néhány dologban, ami nem volt teljesen egyértelmű. Antonnak hála, így az összes szükséges program és leírás a rendelkezésemre állt és kezdődhetett a munka. A munka, ami közel fél évig tartott! Időközben kiderült, hogy néhány programmal nem tudok olyan hatékonyan dolgozni ahogy szerettem volna, így azokat lefejlesztettem magamnak. Ott kiesett nagyjából másfél hónap. A játék fordítása 4-5 hónapot vett igénybe napi 1-2 órát számolva. Előrebocsátom, hogy nem anyanyelvi szinten beszélem az angolt és ez sokszor okozott zavart az erőben, mert a játékban rengeteg olyan kifejezés és szólás van amit előtte még nem is hallottam. Ezért előfordulhatnak kisebb félrefordítások, de úgy gondolom hogy a jelenetek és dialógusok tartalmi mondanivalójától nem tér el jelentősen. A teljes szöveg a Tingle rádiós részek nélkül körülbelül 600 ezer karakter! Ez megközelítőleg 220-230 nyomtatott oldalnak felel meg! A helyesírást is többször végignéztük. Hálás köszönet NewSee-nak a segítségért! Természetesen a szöveg hatalmas terjedelme miatt még így is előfordulhatnak hibák.

A Wind Waker fordítása közben merült fel a gondolat, hogy milyen jó lenne ha nemcsak ez az egy, hanem lehetőség szerint minél több Zelda játék magyarítása megszületne. Az már látszott a fordítás közben, hogy még egy ekkora (vagy nagyobb) munkához egyedül már nem lesz sem időm, se kedvem. A következő kitűzött játék a Twilight Princess, aminek a magyarításához már szeretném más emberek segítségét is igénybe venni. Az ezt megvalósító program fejlesztése már folyik, amit elkészülte esetén a Fordítás menüpontban lehet majd kipróbálni.

Természetesen ha valaki nagyon zavaró fordítási, formázási vagy helyesírási hibát találna, az legyen szíves és valamilyen módon jelezze azt felém és javítom!



Jó szórakozást mindenkinek!

Vissza: “Bemutatkozás”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég